Dobre garnki do gotowania – zastosowanie i pielęgnacja

Dobre garnki do gotowania, czyli jakie?

Garnki są narażone na wysoką temperaturę, zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz kontakty z gorącymi tłuszczami. Aby cieszyć się funkcjonalnością swoich garnków nie możemy zapominać o regularnej pielęgnacji. Na bieżąco powinniśmy czyścić rożnego rodzaju naloty i zabrudzenia. Pozostawienie brudu powoduje utrudniony proces jego likwidacji w przyszłości, co może skutkować mocnym szorowaniem i zarysowaniem przez nas powierzchni naczynia. Nie stosujmy drapaków, twardych myjek i silnych detergentów. Najlepiej sprawdzi się gorąca woda z dobrym płynem do mycia naczyń. Szczególnie wrażliwe na pielęgnację są garnki porcelanowe. Ich czyszczenie powinno odbywać się za pomocą delikatnej, bawełnianej szmatki z dodatkiem płynu. Nie chcesz marnować czasu na szorowanie? Wybierz kilka garnków łatwych w utrzymaniu czystości.

Garnki ze stali nadają się idealnie do wolnego gotowania zup i zup kremów.

Długo utrzymują ciepło potraw. Łatwe czyszczenie zapewnia gładka i nieprzywieralna powierzchnia. Odparowanie umożliwia szklana pokrywka również z porcelanowym uchwytem. Tego typu garnek można używać także w kuchence mikrofalowej. Garnki porcelanowe nadają się do gotowania na kuchence elektrycznej, kuchence gazowej i ceramicznej. Warto dodać, że jedzenie nie wchodzi w reakcję z ceramiczną powłoką. Często kupowane przez nas są także garnki ze stali nierdzewnej. Kobiety chwalą je za wytrzymałość i odporność na zarysowania. Ponadto dobrze przewodzą ciepło i są łatwe w czyszczeniu. Do łask powróciły dawno nieużywane  garnki żeliwne. Ich cechą charakterystyczną jest ciężar. Niestety ich waga i toporny kształt nie odpowiadają wielu gospodyniom.

Z kolei niektóre z nas doceniają ich solidność i trwałość.  Dobrze przewodzą ciepło i idealnie nadają się do duszonych potraw. Garnki żeliwne bywają chłodne w odbiorze, nie spodziewajmy się modnych designów na ich powierzchni. Możemy zadowolić się jedynie emaliową powłoką. To sprawia, że potrawy nie będą przywierać do dna garnka. Do mało popularnych naczyń w Polsce nalezą dobre garnki do gotowania wykonane ze szkła. Garnki szklane są bardzo drogie i delikatne w użytkowaniu. Ten materiał jest podatny na liczne stłuczenia i uszkodzenia. Szkło bardzo dobrze przewodzi ciepło. Warto dodać, że szklane naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni.

Podobnie jak powłoka ceramiczna, szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. Czas na wszystkim nam dobrze znany teflon. Teflon to nie tylko patelnie, ale także garnki z powłoką teflonową. Pamiętajmy, że dobrej jakości teflon nie jest szkodliwy. O dziwo na patelniach teflonowych można smażyć bez użycia tłuszczu, a potrawy nie przypalają się. Jeśli chodzi o minusy – nie jest odporny na zarysowania i uszkodzenia. Podczas smażenia najlepiej używać drewnianych łyżek. Metalowe sztućce rysują delikatną powierzchnię. Sprzedawcy radzą, aby naczyń teflonowych zaraz po gotowaniu nie namaczać zimną wodą. Naczynia powinny w sposób naturalny wystygnąć.

Post Author: Zosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *